Începând cu 16 iunie 2023, conducătorii auto sunt obligați să folosească luminile de întâlnire sau luminile pentru circulația diurnă pe toate categoriile de drumuri publice în timpul zilei, conform modificărilor aduse de Legea 168/2023 la OUG nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice. Nerespectarea acestei obligații este sancționată cu 2 puncte de penalizare.
Pana in 16 Iunie 2023, soferii aveau obligatia de a utiliza luminile de întâlnire sau cele diurne doar pe autostrăzi, pe drumurile expres sau pe cele naționale europene.
Din 2020, se lucreaza la extinderea obligatiei de a utiliza luminile de intalnire si pe drumurile nationale. Dupa 3 ani in care a suferit cateva modificari, proiectul de lege a fost promulgat de presedintele Romaniei.
Codul Rutier se modifica astfel: “În circulaţia pe toate categoriile de drumuri publice conducătorii de autovehicule şi tractoare agricole sau forestiere sunt obligaţi să folosească şi în timpul zilei luminile de întâlnire sau luminile pentru circulaţia diurnă.”
Legea 168/2023 a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 521 din 13 iunie 2023 şi intră în vigoare la 3 zile de la publicare, adică din data 16 iunie 2023.
Săvârşirea de către conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai a uneia sau mai multor contravenţii atrage, pe lângă sancţiunea amenzii, şi aplicarea unui număr de puncte de penalizare și anume 2 puncte de penalizare pentru nerespectarea obligaţiei de a folosi şi pe timpul zilei luminile de întâlnire sau luminile pentru circulaţia diurnă, pe toate categoriile de drumuri publice.
Sancțiunea este de 290 de lei sau 145 dace se achită în termen de 15 zile.
Automobilele mai noi, în general, sunt echipate cu lumini de zi sau DRL-uri (Daytime Running Lights) care se aprind automat atunci când motorul mașinii funcționează. Acestea sunt luminile care sunt concepute să fie utilizate în timpul zilei pentru a mări vizibilitatea vehiculului în trafic.
DRL-urile se activează automat atunci când motorul mașinii este pornit și se dezactivează atunci când farurile sau luminile de întâlnire sunt aprinse. Scopul principal al DRL-urilor este de a face vehiculul mai vizibil pentru ceilalți participanți la trafic, reducând riscul de accidente în timpul zilei.
Aceasta a devenit o caracteristică comună de siguranță în automobilele moderne. DRL-urile sunt concepute pentru a mări vizibilitatea vehiculelor în timpul zilei, reducând riscul de accidente.
Implementarea specifică a DRL-urilor poate varia între producătorii de mașini și modelele acestora. Unele vehicule au DRL-uri dedicate, separate de faruri, în timp ce altele folosesc farurile la o intensitate redusă ca DRL-uri. De asemenea, pot exista variații în design și funcționalitatea DRL-urilor în funcție de reglementările regionale și preferințele pieței.
Este important de menționat că, deși DRL-urile oferă o vizibilitate suplimentară în timpul zilei, ele nu înlocuiesc farurile în condiții de iluminare scăzută sau pe timp de noapte. Prin urmare, chiar și cu activarea automată a DRL-urilor, șoferii ar trebui să aprindă manual farurile atunci când este necesar pentru a asigura o vizibilitate corespunzătoare și pentru a respecta legile locale de circulație.
Vă așteptăm la sediul Toni Auto pentru înscrieri la toate categoriile auto și atestate profesionale!
Pentru mai multe articole accesați: https://www.toniauto.ro/blog/.
Urmărește-ne pe Facebook: https://www.facebook.com/ToniAutoCJ/
Ne găsiți la adresa din Cluj – Napoca, Aleea Bibliotecii nr. 10, lângă sensul giratoriu din cartierul Mărăști, în clădirea cu Telekom Poșta.
Pentru înscrieri contactați-ne la: 0754 215 215; 0748 233 780.