Să vorbești la telefon la volan, poate părea la prima vedere un lucru banal, dar poate avea consecințe grave asupra siguranței tale și a celorlalți participanți la trafic.
În cele ce urmează, vom discuta motivele pentru care nu ar trebui să vorbești la volan și ce riscuri implică această activitate.
- Distragerea atenției
Atunci când vorbești la telefon în timp ce conduci, atenția ta este împărțită între două activități. Este important să fii conștient că atunci când îți concentrezi atenția asupra discuției, nu mai ești la fel de atent la ceea ce se întâmplă în jurul tău pe șosea. Astfel, riscul de a fi implicat într-un accident rutier crește semnificativ. - Reacții mai lente
Atunci când vorbești la telefon, reacțiile tale sunt mai lente, deoarece trebuie să-ți împarți atenția și să te concentrezi atât pe ceea ce spui, cât și pe ceea ce se întâmplă în trafic. Acest lucru poate face mai dificilă evitarea unor situații periculoase pe drum sau să reacționezi la timp la semnele de circulație. - Conducerea defensivă
Atunci când conduci, este important să fii mereu atent la ceea ce se întâmplă în jurul tău și să fii pregătit să reacționezi rapid la situații neprevăzute. Vorbitul la telefon te poate face mai puțin pregătit să reacționezi la eventualele probleme de pe drum sau să îți pierzi concentrarea asupra celorlalte mașini din trafic. - Legea interzice acest lucru
În multe țări, inclusiv în România, vorbitul la telefon în timp ce conduci este interzis prin lege. Prin urmare, nu numai că te expui riscurilor enumerate mai sus, dar poți fi și amendat și riști să rămâi chiar fără permis pentru acest lucru.
Astfel, potrivit art. 100 alin. 3 lit. h) din OUG nr. 195/2002: “Constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancțiuni (4/5 puncte amendă) și cu aplicarea sancțiunii contravenționale complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile săvârșirea de către conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai a următoarelor fapte: h) folosirea telefoanelor mobile atunci când conducătorii de vehicule se află în timpul deplasării pe drumurile publice, cu excepția celor prevăzute cu dispozitive tip «mâini libere», concomitent cu încălcarea unei reguli pentru circulația vehiculelor. “
Cu alte cuvinte, chiar dacă nu orice folosire a telefonului în timp ce conduci te poate lăsa fără permis pentru o perioadă de 30 de zile, dacă în timp ce vorbești la telefon încalci și altă regulă de circulație (ex. neacordarea de prioritate, depășirea neregulamentară) atunci nu doar că vei fi nevoit să plătești o amendă de câteva sute de lei, la care se adaugă și puncte de penalizare, dar vei rămâne și pieton pentru 1 lună.
Pentru siguranța ta și a celorlalți participanți la trafic nu folosi telefonul mobil în timp ce conduci! Este important să îți păstrezi atenția și concentrarea pe drum și să nu faci alte activități care îți pot distrage atenția în timp ce conduci. - Concluzie
În concluzie, utilizarea telefonului mobil în timpul condusului este una dintre cele mai periculoase activități pe care o putem face în trafic. Distragerea atenției și întârzierea timpului de reacție pot duce la pierderea controlului asupra vehiculului și la provocarea unui accident. Este important să conștientizăm aceste riscuri și să ne abținem de la folosirea telefonului mobil în timpul condusului.În final, sănătatea și siguranța noastră, precum și a celorlalți participanți la trafic, depinde de respectarea legilor și a normelor de siguranță. Folosirea telefonului mobil în timpul condusului este un risc inacceptabil și trebuie evitat cu orice preț.
Pentru mai multe articole accesați: https://www.toniauto.ro/blog/.
Urmărește-ne pe Facebook: https://www.facebook.com/ToniAutoCJ/
Ne găsiți la adresa din Cluj – Napoca, Aleea Bibliotecii nr. 10, lângă sensul giratoriu din cartierul Mărăști, în clădirea cu Telekom Poșta.
Pentru înscrieri contactați-ne la: 0754 215 215; 0748 233 780.